Khamis, Oktober 30, 2008

Serawa Labu Tanpa Melamin

Awek che’ gu yang dah sarat tak lagi berselera nak berjalan-jalan ke pasar malam. Cuma memesan sahaja. “Carikan tembikai susu” pintanya.

Aku pulang. Setengah jam selepas itu. Membawa bersama labu di tangan.

“Eh, mana tembikai susunya. Kenapa labu pula yang dibeli nie”. Mungkin awek che’gu syak aku tersalah beli.

"Out of stock” kata aku dalam bahasa omputih. Sekali sekala tunjuk skill cakap bangsa asing. Mungkin ketiadaan tembikai susu di pasar malam ada kaitan dengan isu melamin dalam susu. Penjualan tembikai susu pun menurun ekoran tiada permintaan dek kerisauan pada melamin.

"Dan labu nie.... nak masak apa”

“Serawa Labu lah” (juadah kegemaran aku)

“Tahu ker nak masaknya” Awek che’gu dah tak larat nak masak lebih-lebih. Sekadar syarat dan yang utama sahaja sekarang ini.

Aku mana tau. Penyelesaiannya....

Pagi Sabtu, aku balik rumah mak di Sg Buloh. Sambil hulur labu pada adik pompuan, aku bisik "Ada orang mengidam serawa labu” dan terus berlalu.

Petang. Kami datang lagi. Serawa labu sudah tersedia sebagai juadah minum petang. 3 mangkuk aku habiskan.

”Cheh. Angah ker yang mengidam”

12 ulasan:

en_me berkata...

ngidam ghupernyerrr.. ehehe

Amy Z! berkata...

hahaha. kesian che gu tak dpt tembikai susu. cari kat tempat lain la.

takut nanti anak lahir, air liur tak berenti meleleh.. kata org laa.. hihi.

Azwani Shaari berkata...

Baby nanti Junior En Kemat ke Awek Chegu? Moga selamat semua nya.. ameeennn :)

paiseh berkata...

hmm.. kalu lembu susu misti lagi tinggi tahap ke'melamin'annye ye??

shasha berkata...

macam mana rupa serawa labu??..tak penah tahu pun ada masakan nih...

GDIZ berkata...

ni la namanya ambik kesempatan pada org yg dh sarat mengandung..;p

puterikurekure berkata...

ngehngehngeh.
kalau saya jadik awek che gu, lama dah berkeras nak jugak tembikai susu.

hehehe~

cikin berkata...

ekekek. baik punyer trick!

tasikmerah berkata...

licik sungguh....

Lan Rambai berkata...

sib baik mak engko dekat.. kalau jauh.. dah tentu meleleh jer air liur ko kan

kemat berkata...

en me:
heheh

amyz:
dah setel dah..setakat nie rasanya semua beres...

wani:
junior awek che'gu..

paiseh:
yer ker..

shasha:
macam serawa ubi gak...best..rasa lemak dan manis

gdiz:
salah ker..hehe

puterikure2:
yang dicita tatap ditunaikan

cikin:
leh pakai kan

tasik merah:
mau hidup...

lan rambai:
itu yg best dok kat rumah parents

shasha berkata...

serawa ubi pun saya tatau...arrgghh~!!