Rabu, Disember 10, 2008

Bedung

“Kenapa kena bedung ek” tanya aku setelah awek che’gu selesai bedung Husna, puteri kesayangan kami itu.

”Supaya tidurnya lebih lena. Bila dibedung, dia akan rasa dirinya lebih selamat dan selesa seperti didakap dan dipeluk erat” ujar awek che’gu.

“Tak panaskah dia” rasa simpati melihatkan jasadnya terkongkong di sebalik kain bedung itu.

“Janganlah bedung kuat-kuat sangat. Longgarkan lah sikit ikatan tu”

”Bayi nie baru keluar dari perut maknya. Jadi dia akan rasa tak selesa jika terdedah begitu sahaja. Bedung nie dapat buatkan seolah-olah ada pelindung buatnya dari suhu dan suasana persekitaran yang asing baginya. Tak lah mudah tersentak dan terjaga tika tidur nanti” kata mama menjelaskan petua warisan turun temurun tu.


Hujan malam nie lebat. Tak berhenti-henti.
Aku gulung selimut sekeliling badan.

”Sejuk ker” tanya awek che’gu.

”Nak praktis bedung” kata aku dari dalam selimut.

13 ulasan:

Mazarina berkata...

hahahhaaa..nak awek che'gu bedungkan tu sbenaqnyer..kan?kan?

shasha berkata...

abg kemat kecik2 dulu tak puas kena bedung kot??..hehheheh

adLedash a.k.a adLedaNne berkata...

haha! terbayang gaye ulat duk dlm kepompong..mesti kemat cenggitu..

lagi satu, bedung/ bengkung ni, utk tanak baby tu nnti 'kengkang'..maksudnye kaki dia 'ke luar'...tambah2 dia kan girl..mesti kene jalan supan dan catwalk gitu..hehe..so bedung/bengkung tu nak bentukkan tulang kaki dia juga..

puterikurekure berkata...

hehehe~
bedung, jangan tak bedung!

@yue berkata...

awk kene bedung smpai tempoh yg ditetapkan taw..hi hi hi...

tasikmerah berkata...

tapi MC dulu tak nak dibedung. asal tidur nak angkat ketiak. alahai...




.

ayobkelubi berkata...

bang,iyo bedung utk mengelakan anak dari jalan bersepah sebenarnya dan juga tak nak kasi dia terkejut2 masa tidur. tapi my doter dulu, mmg anti bedung tahap gaban betul,bedung lah kuat mana pun,tak sampai seminit dh terbarai ikatan tu..adehhh.

paiseh berkata...

ada aku dengar2 kalu tak bedung nanti besar jadi jalan kengkang...

hayad berkata...

hahaha!
ms baby tak puas kena bedung ek en.kemat?

izinni berkata...

alasan kalau bedung nanti jalan bersepah tu macam tak logik sikit sebab orang putih mana ada berbedung ... elok gak ler jalan depa. hehehehhe

rasanya penjelasan mama kemat tu tepat sekali. anak2 saya semuanya berbedung ketat, tapi baby2 sekarang pandai memboloskan diri. bila depa menggeliat, sikit demi sikit longgar ler bedungan tu ... lepas la tangan tu keluar. bijak kan ... :)

niji berkata...

haha..

cikin berkata...

sejuk² memang best kalau berbedung dlm selimut. hihihi.

kemat berkata...

mazarina:
hehehe

shasha:
tak ingat dah camner kena bedung masa kechik2 dulu

adledash:
banayk gak petuanya yer

puterikure2:
:)

@yue:
hah

tasik merah:
sama la...

ayobkelubi:
camtu lah Husna, kejap jer terburai ikatan bedung dia

paiseh:
macam-macam cakap orang

hayad:
aha..cam terkongkong

izinni:
baby sekarang aktif ckit

niji:
kamu rasa la nnti

cikin:
tu yg lagi best, bedung dalam hujan