Rabu, September 02, 2009

Eh, Nak Kasi Ke Tak Nak Nie

Aku antara yang bertepuk tangan bila Pak Menteri kata nak bagi hadiah. Saper2 yang rajin guna tol dapat rebet.

Huh. Aku la tu. Bukan la rajin sangat guna tol pun. Kalau boleh memang nak elak dari tol. Tapi kat KL nie bukan senang nak lari dari tol. Tol pilihan terbaik jika nak elak kesesakan (walaupun selalu gak terkena, lepas bayar tol jer terus jem....)

Tak sabar aku tunggu 1 September. Nak tahu cara perkiraannya. Agak2 rebet tu leh tampung minyak kete seminggu ker tak. Paling kurang lepas beli murtabak seminggu untuk berbuka.

Mula-mula depa bagitau, minyak naik harga. Tak per. Bulan puasa. Kita kena banyak bersabar. Lagipun ia masih yang terendah di rantau ini. Kan.

Alih-alih bila baca surat khabar, rebet tol hanya untuk penggunaan lebih 80 kali gua dah rasa panas. Itu terus tulis kat blog nie. Macam tak ikhlas jer.

Hari tu suruh guna tengah-tengah malam. Sekarang kene sentuh kat touch N go ngko tu lebih 80 kali baru layak. Aihh... sebulan ulang alik pegi keje paling kuat pun baru 50 kali, macam mana nie.. Yang dok kat Seremban ulang alik keje KL memang tak merasa la cenggitu. Kecuali kalau korang rajin keluar tol masuk tol...

Entah, ini nak kasi ker tak nak kasi nie. Korang baca kat sini. Cerita sikit kot-kot aku tak paham

11 ulasan:

nizamsani berkata...

Nasib baik gi kerja tak kena tol.

shasha berkata...

sabar sabar...bulan puasa ni bro...hehehhhe

Amy Z! berkata...

Biasala. org2 tu mmg suka cakap putar belit. sengal!

madulebah berkata...

eh memang haritu katanya rebate tol tu untuk penggunaan lebih 80kali sebulan.

Aku guna tol sehari 3 kali. Ulang-alik pergi keje. Kalau nak murah hati lagi, masa balik pun lalu tol smart-boleh jadi 4 kali sehari.

Agak-agak layak ke?? Ihiks..

myshana berkata...

tu la.makin lama makin mengarut lak.taknak bagi sudah.ingt rakyat malaysia ni sekola tak abes ke?

puterikurekure berkata...

hehehe.
diorang memang tak ikhlas pon.

kingbinjai berkata...

laaaa kenapa marah? kan rakyat didulukan, sah lah, memang rakyat kene dulu hahahaha

fafarafa berkata...

bro...80kali penggunaan tuh, adakah kalo lalu byk2 tol dlm sebulan??

cth...kajang-shah alam....akan lalu 4 tol....itu pun kalo lalu federal. kalo lalu npe...ada xtra 1 tol kot. so pegi balik dh 8-10 kalo. darab 20hari(atau lebey) bekerja....dh 80-100 kali penggunaan kot. hahahhahahha

tp rebat 20% je ke?? lg satu...camne dia nk kasik rebat tuh???

sImPLe liFe berkata...

sekali sekala lalug ak TOL SEMARK..RM 2 hinggit...

cikdinz berkata...

offer main-main je tuh...
kalau boleh tak nak bagi langsung...

kemat berkata...

nizam sani:
untung la cenggitu

shasha:
heheh

amyz:
:)

madu lebah:
ada ek..aku tak perasan la tu..denagr jer dapata rebat tersu melompat, tak sempat dengar habis

msyhana:
:(

puterikure:
orang tak ikhlas kita nak amik gak ker pemberian dia..

kingbinjai:
hahha..kamu nie

fafarafa:
lebih 80 kira dah dapat la tu.. kena pakai touchN go baru boleh, kalau bayar tunai tak dapata gak..nak claim bila dah cukup sebulan, masa reload boleh suruh TnG checkan, kalau dapata rebet, masuk terus

simple life:
:)

cikdinz:
niat ada