Rabu, April 02, 2008

Hutang Lagi

Ingat. Pesan mama. Pesan abah. Pesan nenek. Pesan atuk. Pesan semua insan-insan yang terlebih dahulu merasai masinnya garam. Hutang mesti dibayar. Jangan bertangguh, Bila bertimbun kan jadi beban yang tak tertanggung.

Dapat gaji, perkara pertama harus diselesaikan hutang yang sepatutnya. Bayar duit kete, sewa rumah, bil utiliti, pinjaman pelajaran, takaful. Juga hutang dengan kedai mamak, kawan-kawan atau sedara mara. Ada lebih buat simpananan. Macam kau simpan dalam tabung masa kecil-kecil dahulu. Ada lagi baru kita enjoy..kata Nora Danish.

“Nah.. hutang kamu. Aku bayar tunai. RM300”

“Oh… terima kasih. Tapi kan, mula-mula sekali kau pinjam RM180, pastu tambah RM75, pastu RM50 dan kemudian yang terakhir sekali minggu lepas RM40. Betul kan”

“Aha. Betullah tu”

“Bukan ker jumlahnya RM345”

“Ngko nie, nama jer kerja pegawai kerajaan. Ngko dah lupa ker, mulai 1 April 2008, Kerajaan dah perkenalkan Mekanisme Penggenapan supaya pembayaran akan dapat dibuat dengan lebih cepat dan mudah”

“Ya. Itu aku tahu. Tapi itu untuk 5 sen yang terdekat. Bukan kepada ratus yang terhampir”

“Hehe. Yer ker. Sajer jer wat lawak April Fool. Esok lusa aku langsai la baki tu.”
* Apa itu Mekanisme Penggenapan. Baca di sini juga di sini.

11 ulasan:

bayan berkata...

Hahahha....Saya juga pernah mengenakan orang dengan mekanisme penggenapan ni.

Dia hutang rm285, saya jadikan rm300. Dia setuju dan dia bayar rm300.

Kenapa dia setuju? hehehehe...

Mak Su berkata...

aaaiii seronoknyer kalau betul boleh digunapakai untuk ratus dan ribu juga

cikin berkata...

isk..nnt aku nk request kat boss aku suh genapkan gaji pd ribu terhampir lah. ekekek.. :D

puterikurekure berkata...

wah wah wah...
sangat terer ini orang..
:)

mudin001 berkata...

Haha... nasib baik kamu tidak ada hutang dengan aku. :P

Perfumes berkata...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Perfume, I hope you enjoy. The address is http://perfumes-brasil.blogspot.com. A hug.

zizie ali berkata...

ganasnya lawak kawan ko.

izinni berkata...

hahahahahaha

kemat berkata...

bayan:
nakal juga kamu..heheh

mak su:
kalau digenapkan kita untung seronok lah..kalau rugi..alahai

cikin:
hahah

puterikurekure:
tak nak cuba

perfumes:
:)

zizie ali:
lawaknya ganas, mukanya biasa2 sahaja..tak der rasa bersalah langsung

izinni:
:)

wawa berkata...

korang jangan lupa 1,2,6&7 diturunkan...3,4,8&9 dinaikan...
Untung ker rugi?

jiangjiu berkata...

You must also make sure that it signifies the bond between thomas sabo bracelet you and your partner, who have come from different ethnicity, discount thomas sabo bracelet background and of course have different personalities and way of thinking. And if you are looking for perfect ring then you must also make sure that the ring which have selected for cheap thomas sabo bracelet your bride must fulfil all her requirements in terms of style, design and metal. thomas sabo bracelet clearance You can find host of choices in wedding rings ranging from traditional to modern designs. You can also engrave some personal messages on your ring as a reminder and expression of your lifetime commitment. But no matter whether you are buying wedding rings that are already available in the market or you are designing your thomas sabo charm bracelet own ring it is good to allow your lady to select the ring for herself. This will help in you in your selection and you will be also satisfied that your lady will love the ring. Your lady will wear thomas sabo bracelets uk the ring everyday for her rest of the life. Hence you must make sure that you are selecting the best ring for her. thomas sabo charms bracelet And today you can find that thomas sabo sale uk there are many online jewellery stores offering wide variety of rings for affordable prices and has made the selection thomas sabo jewellery much easier for you. Celtic jewelry designs have a very thomas sabo silver ancient heritage. The history of Celtic Art is fascinating, rich with myth, folklore and mystery.