Selasa, Mei 29, 2012

Cerita Bobby


Namanya Bobby. Entahkan nama betul atau samaran ia sendiri tak pasti. Tapi setiap kali nama Bobby dipanggil ia pasti muncul. Kadang-kala ia tersalah duga juga. Rupanya ada juga anjing lain yang pakai nama Bobby. Pernah juga ia terfikir untuk menukar nama yang lain. Bobby terlalu klise. Jenuh juga ia cuba memikirkan nama yang lain, tapi tiada yang bersesuaian. Sekurang-kurangnya Bobby lebih elok berbanding di panggil babi. Sebab pernah juga dilihat tuannya memanggil kawan-kawan lain dengan jeritan "Hoi babi".

Bukan nama sahaja yang membuatkan Bobby pening. Yang lebih utama, sikap tuannya yang suka membaling kayu jauh-jauh dan mengarahnya untuk mengutip kembali. Dan apabila dipulangkan, kayu itu dibaling semula. Kali ini lebih jauh lagi. Macam dejavu. Entah apa yang seronoknya permainan ini, ia sendiri tidak pasti. Yang ia tahu, ia cukup letih membuat kerja tidak berfaedah ini. 

Petang itu, suhu mencecah 34 darjah selsius. Bobby tak tahu tahap kepanasan suhu itu jika dibandingkan dengan suhu di padang pasir. Yang pasti, petang itu cukup untuk membuatkan kanak-kanak malah orang dewasa yang baru belajar berpuasa memasang niat untuk meneguk air paip di tandas. Angin langsung tak bertiup. Tiada awan. Sinaran matahari sampai terus ke bumi tanpa tapisan.

Petang itu juga, tuan Bobby membawanya ke taman. Dan seperti biasa, adegan baling-kejar-kutip-bawa balik-baling-kejar-kutip-bawa balik-baling-kejar-kutip-bawa balik- baling-kejar-kutip-bawa balik berlangsung berkali-kali di bawah suhu 34 darjah selsius itu. Dan pada balingan akhir......


 "Geram sangat. Aku gigit la tuan aku tu. Tak tahu ker kita ni penat. Bukan nak kasi air pun" ujar Bobby ketika menceritakan saat terakhir dia dijadikan anjing peliharaan sebelum dibuang sebagai anjing gelandangan.

Tiada ulasan: